Επιστροφη στην Ιωλκο
Επιστροφή στην Ιωλκό,με το Χρυσόμαλλο Δέρας
Στη συνέχεια, η Αργώ άφησε πίσω της τον Σαρωνικό κόλπο και το Σούνιο, μπαίνοντας στον Ευβοϊκό κόλπο. Από εκεί, η Μαγνησία βρισκόταν σε σχετικά κοντινή απόσταση. Μετά από τέσσερις μήνες ταξιδιού από την αρχική αναχώρηση τους, οι Αργοναύτες εισήλθαν στον Παγασητικό κόλπο και έβλεπαν με τα μάτια τους τον λιμένα της Ιωλκού. Ενθουσιασμένοι από την ηρωική τους περιπέτεια, ο καθένας από αυτούς άρχισε να ετοιμάζεται για την επιστροφή προς την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο Ιάσονας, σε μια τελετή, παρέδωσε το χρυσόμαλλο Δέρας στον Πελία.
Ωστόσο, κατά την απουσία του Ιάσονα, ο Πελίας ανάγκασε τον Αίσωνα να πιεί φαρμακωμένο αίμα από ταύρο, ενώ διέταξε και το θάνατο του Πρόμαχου, του μικρού αδελφού του Ιάσονα. Αυτό προκάλεσε την αυτοκτονία της μητέρας τους, Αμφινόμης, η οποία υπέθετε ότι και ο Ιάσονας είχε χάσει τη ζωή του στα νερά της Προποντίδας. Ο Πελίας, σαφώς δεν είχε πρόθεση να εκχωρήσει τον θρόνο, ενώ είχε κερδίσει την υποστήριξη του λαού της Ιωλκού, ο οποίος τον θεωρούσε αγαπητό βασιλιά τους. Ο Ιάσονας, υποσχέθηκε να εκδικηθεί τον Πελία, με τη Μήδεια να αναλαμβάνει αυτό το έργο.
Η ίδια, για να δείξει την μαγική της τέχνη, στις κόρες του Πελία χρησιμοποίησε μια μοναδική διαδικασία: χρησιμοποιώντας ένα γερασμένο κριάρι, το τοποθέτησε μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι που έβραζαν βότανα, αφού πρώτα το έκοψε στα τέσσερα. Λίγο αργότερα, ένα νεαρό αρνάκι ξεπήδησε από το καζάνι: το γέρικο κριάρι είχε ανανεωθεί και αναζωογονηθεί.
Οι κόρες του Πελία, ανησυχώντας για το γήρας του πατέρα τους, ρώτησαν τη Μήδεια εάν η τέχνη της θα μπορούσε να έχει το ίδιο ανανεωτικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους, και εκείνη επιβεβαίωσε τις υποψίες τους. Σε αυτό το σημείο, οι Πελιάδες αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τέχνη της Μήδειας στον ίδιο τον πατέρα τους, χωρίζοντας τον σε τέσσερα κομμάτια και τοποθετώντας τον σε ένα μεγάλο καζάνι για να βράσει. Ωστόσο, η μάγισσα δεν είχε χρησιμοποιήσει τα ίδια μαγικά βότανα, και ως αποτέλεσμα, ο Πελίας δεν ξαναζωντάνεψε. Αντιμετωπίζοντας βαριά ενοχή και απόγνωση, οι κόρες του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να αυτοεξοριστούν στην Αρκαδία. Ο Ιάσονας είχε εκδικηθεί με τον δικό του τρόπο. Αν και ο ήρωας είχε εκδικηθεί την προδοσία του Πελία, δεν κατάφερε να πάρει τον θρόνο που του άξιζε. Αντ' αυτού, ο ξάδερφός του, Άκαστος, εξόρισε τον Ιάσονα και τη Μήδεια από το βασίλειο και κατέλαβε την εξουσία.
Μια ιστορία λέει ότι ο Ιάσονας ερωτεύτηκε τη Γλαύκη, την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, και ανάγκασε τη Μήδεια να τον εγκαταλείψει. Η Μήδεια αρχικά επέδειξε υπομονή έναντι της δυστυχίας της και επιπλέον, την ημέρα που είχε οριστεί για τον γάμο του Ιάσονα με τη Γλαύκη, της έστειλε ένα λαμπερό φόρεμα ως γαμήλιο δώρο. Η Γλαύκη, όμως, έκανε το λάθος...