Ο Μονοσανδαλος και η Αργω

Καθώς έφτανε στην κεντρική πλατεία της Ιωλκού, ο Ιάσονας είδε ότι ο Πελίας ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει μια θυσία προς τους θεούς. Παρότι ο Ιάσονας ήταν ο ανιψιός του Πελία, ο βασιλιάς δεν τον αναγνώρισε και όμως ένιωσε έναν φόβο. Τούτο οφειλόταν στο γεγονός ότι κάποτε ένας χρησμός τον είχε προειδοποιήσει να φυλάγεται από έναν που φορούσε μόνο ένα σανδάλι. Ο Πελίας ρώτησε τότε τον νεαρό Ιάσονα, σαν να μην τον γνώριζε, ποια θα ήταν η κατάλληλη τιμωρία για κάποιον πολίτη που θα έκανε μια συνωμοσία εναντίον του. Ο Ιάσονας, χωρίς να διστάσει, απάντησε πως θα τον έστελνε να φέρει το "Χρυσόμαλλο Δέρας", δηλαδή την πολύτιμη χρυσόμαλλη προβιά.

Αυτή η απάντηση έδωσε την αφορμή στον Πελία να στείλει τον Ιάσονα να φέρει το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα, με σκοπό να δείξει την αξία του και να αποδείξει ότι είναι άξιος να καταλάβει τον θρόνο. Ο Ιάσονας, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό το επικίνδυνο ταξίδι στην Κολχίδα, έπρεπε να κατασκευάσει ένα καράβι και να βρει συντρόφους που θα τον συνόδευαν. Ωστόσο, αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα για αυτόν, καθώς έστειλε προκλήσεις σε όλη την χώρα και όλοι οι νέοι Έλληνες ήρωες ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση. Η ίδια η θεά Αθηνά τους δίδαξε την τέχνη για την κατασκευή ενός εξαιρετικού σκάφους. Επιπλέον, τους έδωσε ένα ιδιαίτερο κομμάτι ξύλου από την θαυματουργή βελανιδιά της Δωδώνης, που είχε το χάρισμα του λόγου και διέθετε το δώρο της προφητείας. Το καράβι ονομάστηκε "Αργώ" για να τιμήσει τον Άργο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή του και σήμαινε λαμπρό, φωτεινό.

Οι σύντροφοι του Ιάσονα, γνωστοί ως Αργοναύτες, ήταν όλοι διάσημοι ήρωες. Μεταξύ τους βρίσκονταν ο Ηρακλής, ο Θησέας, οι Διόσκουροι της Σπάρτης Κάστορας και Πολυδεύκης, οι Διόσκουροι της Μεσσηνίας Ίδας και Λυγκέας, ο Αγκαίος και η Αταλάντη από την Αρκαδία, ο Μελέαγρος, ο Ίδμωνας και ο Μόψος που ήταν και οι δύο μάντεις, οι γιοι του Αιακού, Πηλέας και Τελαμώνας, ο Τίφυς, ο Αλκαίος, ο Ασκληπιός, τα δύο φτερωτά παιδιά του Βορέα από τη Θράκη, ο Ζήτης και ο Κάλαης, ο πατέρας του Οδυσσέα Λαέρτης από την Ιθάκη, ο Ορφέας με την μαγική του λύρα, ο Άδμητος, ο Φάληρος από την Αθήνα, ο Ίφυτος, ο Νέστορας, ο Γλαύκος, ο Ύλας, ο Άργος, που λέγεται ότι ήταν γιος του Φρίξου, και πολλοί άλλοι, πενήντα στον αριθμό, όσα και τα κουπιά της Αργούς.

. Η πρώτη στάση τους ήταν στη Λήμνο. Εκείνη την εποχή το νησί κατοικούσαν μόνο γυναίκες, καθώς είχαν σκοτώσει όλους τους άντρες εξαιτίας της παραμέλησής τους. Οι Λήμνιες είχαν ίδρυσει το δικό τους κράτος με την βασίλισσα Υψιπύλη, κόρη του βασιλιά Θόαντα ...