Η καταδιωξη και το τελος του Αψυρτου

Στην διάρκεια των γεγονότων, ο νεαρός Άψυρτος, γιος του Αιήτη, έλαβε εντολή από τον πατέρα του να καταδιώξει την Αργώ και να φέρει πίσω στην Κολχίδα την Μήδεια και το Χρυσόμαλλο Δέρας. Προσπάθησε να αποκλείσει τον δρόμο προς το Βόσπορο με μέρος του στρατού του, ενώ ο ίδιος επέβαινε με την υπόλοιπη δύναμή του για να αντιμετωπίσει την Αργώ, η οποία ακολουθούσε την πρόταση του Άργου, κατευθυνόμενη προς τις εκβολές του ποταμού Ίστρου (Δούναβη).

Εκεί, η Μήδεια ξεγέλασε τον Άψυρτο να τη συναντήσει κοντά σε ένα νησί, το οποίο προστατευόταν από τη θεά Άρτεμη. Εκεί, ο Ιάσονας μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να τον σκοτώσει. Ωστόσο, οι υπόλοιποι Κόλχοι αντιμετώπισαν τη θεά Ήρα, η οποία εμφανίστηκε εντυπωσιακή μπροστά τους και τους διέταξε να σταματήσουν την καταδίωξη των Αργοναυτών. Αν και υπάκουσαν τη θεά, φοβήθηκαν να επιστρέψουν στον Αιήτη χωρίς τη Μήδεια. Έτσι, μερικοί εγκαταστάθηκαν στα νησιά Αψυρτίδες κι άλλοι στις ιλλυρικές ακτές.

Ωστόσο, ο Δίας οργίστηκε για τον θάνατο του Άψυρτου και δημιούργησε μια ισχυρή φουρτούνα, που εμπόδισε τους Αργοναύτες να πλεύσουν πίσω προς τις Συμπληγάδες. Αποφάσισαν, λοιπόν, να οδηγήσουν την Αργώ αντίθετα στη ροή του ποταμού Ίστρου, ανάμεσα στα βουνά και προς την κεντρική Ευρώπη, προσπαθώντας να βρουν κάποιον παραπόταμο στις ακτές της Ιλλυρίας.

Ο Άψυρτος αναφέρεται σε διάφορα έργα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας, όπως στην Ιλιάδα του Ομήρου, στην Αργοναυτική Εκστρατεία του Απολλώνιου του Ροδίου και στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου.

Οι Αργοναύτες έφτασαν στους Υλλείς, που κατοικούσαν στα παράλια της Ιλλυρίας.Ο βασιλιάς του τόπου Ύλλος,που έλεγαν ότι ήταν γιος του Ηρακλή και της νύμφης Μελίτης,τους υποδέχτηκε φιλικά και του οδήγησε ανάμεσα στα διάφορα λυβυρνικά νησιά προς τα νότια της Αδριατικής θάλασσας...